spacer.gif, 0 kB


 Verslag Openluchtviering èn Monumentendag: wederom een succes! 

Beste medeparochianen, 

Het zonnige weer was besteld, de vrijwilligers hadden hun beste beentje in de voorbereiding weer voor gezet. Het resultaat: Een prachtige, zonrijke en betekenisvolle openluchtviering buiten en een schitterend, zeer informatief en gezellig Rijksmonumentaal vervolg binnen!! Dat was in een notendop de 10e september in en om de Urbanuskerk van Nes aan de Amstel. 

De openluchtviering 

Al vroeg verzamelden de eerste kerkgangers zich op het pleintje vlakbij de kerk. Tussen de bomen, met het schitterende decor van een opkomende zon in het dauwrijke achterliggende grasland, stonden de stoelen klaar die in alle vroegte daar waren geplaatst door de vele vrijwilligers die opnieuw hun handen uit de mouwen hadden gestroopt. Het altaar met benodigdheden stond klaar, een fraai Mariabeeld was aanwezig om de regio-parochianen die hun vertrouwde Godshuizen speciaal voor deze gelegenheid even hadden gesloten, te ontvangen en aan te moedigen. Het werd een mooi samenzijn. ‘Waar er 2 of meer in mijn naam bijeen zijn, ben ik in hun midden’. Het waren uiteindelijk zo’n 300 ouderen, jongeren en allerjongsten die genoten van de viering. Vriendschap en liefde, betekenisvol verhaald in de preek die werd gehouden en welke we die ochtend van de 10e samen mochten ontvangen, zoals we die ook wekelijks in de vertrouwde parochie thuis mogen ervaren. Zinvol, voorbeeldig en daarmee steeds belangrijk! Dank aan alle vrijwilligers die dit samenzijn mogelijk hebben gemaakt! 

(Rijks) Monumentendag 

Na afloop van de viering konden de aanwezigen van de openluchtviering zich verzamelen in de Urbanuskerk die haar deuren voor deze dag al had geopend ivm de landelijke Monumentendag. De leden van de stichting ‘Vrienden van de Urbanuskerk’ heetten de parochianen van harte welkom met koffie/thee en een krentenbol. Het bleek voor velen ook de gelegenheid met het karakter van een soort reünie: een ontmoeting waarbij men elkaar na soms een lange tijd weer eens sprak en herinneringen werden opgehaald, middenin het fraaie interieur van de kerk. Het thema van deze dag was ‘Levend Erfgoed’, wat hiermee een passende invulling kreeg. Vervolgens was het de beurt aan de voorzitter van de stichting Vrienden, om een informatief en gepassioneerd verhaal te vertellen over de Rijksmonumentale Urbanuskerk, haar bouwpastoor Mgr. Martinus van Zanten, architect Jos Cuypers en haar bestaansgeschiedenis, de betekenis van deze fraaie, kathedrale kerk voor haar parochianen en getrouwen en dorp Nes en de verre omstreken. Ondertussen verzamelden de eerste mensen zich om de toren te gaan beklimmen. Menig bezoeker bracht na afloop nog een bezoek aan het terras waar de 3 Saartjes, uitgedost in toepasselijke kledij uit de tijd van Saar, cake met aardbei serveerden. Een heerlijke afsluiting van een prachtige dag! Ook hier dank aan de vrijwilligers en leden van de stichting Vrienden die deze dag mogelijk maakten! 

Uw parochieteam.

Voor een impressie: zie het complete fotoalbum 


 Openluchtviering regio Amstel-Westeinder èn Monumentendag 2023

Beste medeparochianen, 

Op 10 september om 10.00uur komen de 5 parochies van de regio Amstel-Westeinder opnieuw tezamen in Nes aan de Amstel om gezamenlijk de Eucharistieviering te vieren. Wederom een bijzonder samenkomen, aangezien deze viering ook dit keer in de openlucht gehouden gaat worden. Het draagt op deze manier zorg voor een gedenkwaardige beleving, zo omgeven door natuur, fluitende vogels, een opkomende zon… Als levende gemeenschap met elkaar samenkomen, bidden, zingen (5 koren!), luisteren, geïnspireerd raken, genieten. Het thema dit jaar is: ‘Waar er 2 of meer in mijn naam bijeen zijn, ben ik in hun midden’. Mocht u hierbij aanwezig willen zijn: U bent van Harte Welkom! Graag!! Na afloop van de viering staan koffie/thee en een krentenbol voor u klaar in de St.Urbanus. Mocht het weer, ondanks de voorspelling van zonneschijn, toch tegenzitten, verplaatsen we de viering alsnog naar de nabijgelegen St.Urbanuskerk waar plaats is voor iedereen. Er is voldoende parkeergelegenheid. Wilt u vooraf al extra genieten: met de fiets volgt u de kronkelige loop van de Amstel, met fraaie uitzichten over de polder. Een aanrader!

 Diezelfde dag, na de viering, openen om 11.00uur de deuren van de St.Urbanus zich sowieso! Want die dag vindt ook de landelijke Monumentendag plaats, waar we als St.Urbanusparochie elk jaar aan meedoen. De stichting ‘Vrienden van de Urbanuskerk” organiseren deze dag altijd met verve. Het thema dit jaar: ‘Levend Erfgoed’. Namens de stichting zal Peter Overdijk een boeiend verhaal vertellen waarin het thema terugkomt. Voor de bezoekers van de openluchtviering een ideaal moment om meer te weten te komen over dit Rijksmonumentale, prachtig gedecoreerde kerkgebouw. Ook is er gelegenheid om de toren te beklimmen en een meer gedetailleerd kijkje te nemen in de kerk, waarbij dit keer extra informatie is te vinden over de bouwpastoor Martinus van Zanten, de architect Jos Cuypers én over het grote glas-in-lood raam de Martelaren van Gorcum. Speciale aandacht voor dit raam, aangezien dit het volgende doel is voor restauratie. Mocht u na al deze belevenissen behoefte hebben aan een hapje of drankje: het terras van Saar bij de historische keuken van de pastorie naast de kerk is dan geopend om u hartelijk te ontvangen. Graag tot zondag 10 september om 10.00uur!! Uw parochieteam.