spacer.gif, 0 kB


Overlijden medeparochiaan,
dorpsgenoot en koster Theo van Schaik

Op 07 april ontvingen we het droevige nieuws dat onze mede-parochiaan, dorpsgenoot en koster Theo van Schaik van ons is heengegaan. Velen hebben hem zeer goed gekend, hij was immers dagelijks te vinden in en om ‘zijn Urbanuskerk’. Bergen werk heeft hij verzet, bij de voorbereidingen van de zaterdag- en zondagvieringen, in de moes- en pastorietuin en op het kerkhof ‘Vreedenhof’, maar ook bij het verzendklaar maken van de Urbanesklanken en de technische werkzaamheden in zijn werkruimte onderin de kerk, waar we de eretitel ‘Bol ze hol’ aan hebben gegeven. Theo kon daar op zijn eigen manier vreselijk om lachen. Mopperen kon hij ook, maar via een kwinkslag was dat altijd snel weer om te buigen in een grinnik. Van allerlei poespas hield hij niet. Dan maakte hij van zijn hart zeker geen moordkuil...
De vele veranderingen in de kerk vond hij maar niks. Zo had elke voorganger zijn “eigen” gebruiken en gewoontes, wat hij vanuit zijn jarenlange ervaring met kosteren maar vervelend vond. Toch stond hij er altijd als er een beroep op hem werd gedaan!

De mensen in zijn omgeving waren op hem gesteld en zeer zorgzaam. Op de pastorie was hij standaard elke dag te vinden via een vast ritme. Eerst even kijken of de kippen in orde waren, voeren en water geven. Daarna koffie bij Eefje, vaste prik om precies 09.30uur! Daarna de tuin in, dat was zo’n beetje zijn dagbesteding. Daar hebben velen van kunnen genieten: heel wat bonen, aardbeien, sla en wortelen zijn er door hem uitgedeeld. En zat hij niet in zijn moestuin, viel er altijd wel wat te timmeren in z’n schuurtje. Een vogelhuisje of trappetje, tot een kruiwagen of gewoon een handige dertig-bloemtubbetjes-voor-aan-de-kerkbanken opbergplank. Materiaal vond hij altijd in en om de kerk, of wat derden lieten rondslingeren. Tot de aanmaakhoutjes voor het Paasvuur aan toe: daarvoor werd een oude sigarenkist geofferd.
Bescheidenheid was een van zijn eigenschappen. Zo heeft de parochie, onder aanvoering van pastoor Verspeek, hem voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding. Dat had heel wat voeten in de aarde... Zo moesten hemel en aarde bewogen worden om hem in het pak richting het gemeentehuis van Amstelveen te krijgen. Dat pak lukte overigens niet, het opspelden uiteindelijk wel. En daar was hij dan toch trots op!
Ook in het dorp Nes zelf was hij nooit alleen, er was altijd wel iemand die zich om hem bekommerde. Even eten brengen, een babbeltje maken, de buurtjes die hem in de gaten hielden of alles ok was.
Daarom viel het ook gelijk op dat op die bewuste dinsdagochtend 07 april de gordijnen dicht bleven en zijn auto niet was vertrokken voor de boodschappen die hij dan altijd deed. Het boodschappenbriefje lag al klaar...

Behulpzaam, bereid, trouw, eigenzinnig, bescheiden, in voor een lolletje. Zo hebben we Theo gekend, gewoon een toegewijde, goede kerel die zeer begaan was met de kerk en de mensen die hij daar of in het dorp tegenkwam. Dank je wel Theo dat je er altijd was, rust zacht. We gaan je zeer missen, al zal je naam en je verhaal nog lang rondgaan.

De uitvaart van Theo zal plaatsvinden op dinsdag 14 april om 13.00uur. Vanwege de Corona-crisis mag dit echter niet op de gebruikelijke wijze plaatsvinden, maar zal dit in kleine kring gebeuren conform de bestaande maatregelen zoals door ons bisdom bepaald. Later kan dan, in samenspraak met de familie, een gepaste afscheidsbijeenkomst georganiseerd worden. Binnen de grenzen van deze maatregelen willen we u nu toch de mogelijkheid aanbieden om op gepaste wijze afscheid te nemen van Theo, dat gaat als volgt:

• Op 14 april is de kerk van 11.00-13.00uur geopend, waar u persoonlijk en individueel een laatste groet kunt brengen aan Theo. Instructies betreffende uw verblijf in de kerk staan ter plaatse aangegeven. We rekenen op uw medewerking in deze, waarvoor dank.

• Om 13.00uur begint de sobere plechtigheid waarin Elly zal voorgaan. Deze bijeenkomst is alleen voor familie (max. 30 personen aanwezig).

• Na de viering zal er een ereronde door het dorp worden gereden via de Kerklaan, de Wijde Blik, de Oude Visscher en de Jonge Gerard. U kunt dan als eerbetoon en laatste groet aan Theo langs de weg staan. De kerkklok zal daarbij luiden.

• Aansluitend wordt Theo naar het crematorium gebracht. Ook hier zal het afscheid alleen voor de familie zijn.

Uw parochieteam.